‘De Seksknop van Theo Maassen’ (joop.nl)

12 years ago by in Blog posts, Columns & Opinions, Video posts Tagged: , , ,

Heb zojuist even naar de bewuste confrontatie tussen Maassen en Paay gekeken (zie hierboven). Heb vervolgens een groot aantal van de commentaren op Francisco’s opiniestuk gelezen (niet allemaal, want het zijn er al best veel). Wat me al lezend te binnen schoot was dat over goede smaak niet valt te twisten.

Er zijn veel mensen die het fantastisch vinden dat Patricia weer uit de kleren gaat in de Playboy (en dat nog wel op haar leeftijd). Er zijn er ongetwijfeld net zoveel die de actie van Patricia smakeloos en verwerpelijk vinden. Punt is dat ieder het recht heeft op zijn of haar mening. Dat is het mooie aan een pluriforme samenleving. Over goede smaak valt immers niet te twisten. En dat betekent dat er voldoende ruimte is ? of in ieder geval zou moeten zijn – voor de persoonlijke smaak van eenieder. En we dringen ons niet elkaars ‘goede’ smaak op (wie Patricia niet bloot wil zien koopt simpelweg de Playboy niet ? zal ik ook niet doen). Diegenen die een meer monolitische cultuur voorstaan moeten maar eens kijken of het Noordkoreaans model iets voor hun is.

Over goede smaak valt niet te twisten. Maar als we het over omgangsvormen hebben, kunnen we het er dan wel met elkaar over eens zijn wat goed fatsoen is? Of je het met Patricia’s actie eens bent of niet, kunnen we het er op z’n minst met elkaar over eens zijn dat je zo niet met elkaar omgaat ? Op de manier waarop Theo Maassen dat deed? Een vrouw zo respectloos proberen af te branden omdat ze vanwege haar leeftijd (!) niet in de Playboy zou mogen poseren? Is dit het niveau waarop we voortaan over onze meningsverschillen van gedachten moeten wisselen? Wordt dit het nieuwe rolmodel gedrag, waarbij dit soort hyperassertieve persoonlijke aanvallen wordt verheerlijkt en verheven tot een wedstrijdje ‘ver plassen’?

Het valt me op in de commentaren hieronder dat met name diegenen die Patricia Paay’s persoonlijkheid en Playboy avontuur verafschuwen geen problemen hebben met de grove uitvallen van Theo in haar richting. Daaronder zaten, tot mijn verbazing, mensen van wie ik inmiddels weet dat ze zich groen en geel ergeren aan de grofheid in het integratiedebat.

Ik las bijvoorbeeld hieronder een passage van Renée O. (met wie ik het overigens 9 van de 10 keer van harte eens ben) waarin ze over Theo Maassen zei: ‘Bovendien mag hij, als komiek, dat nog ronduit zeggen ook! Hij verwoordt daarmee immers wat een groot aantal mensen denkt, maar niet durft te zeggen.’ Dat is nou precies wat de PVV-aanhangers over Wilders zeggen. Alleen wordt door hun het woord ‘komiek’ vervangen door ‘politicus’. Je kan niet klagen over de verruwing van de maatschappij en tegelijkertijd de ogen sluiten voor hetzelfde onfatsoenlijke gedrag van mensen met wie je het toevallig wel eens bent.

Deze blog was oorspronkelijk één van mijn bijdragen in een discussie naar aanleiding van de column ‘De seksknop van Theo Maassen’ van 15 december 2009 op www.joop.nl.

 | Left-brain | Left-handed | Marketing | Muziek | Pianist (Funk, Soul, Jazz) | Foodie | Politiek | D66 | Thunderbird alumnus | Blogs in English & Dutch Hooglanderveen, Nederland · nl.linkedin.com/in/ewaldjozefzoon/

  • Published: 29 posts

Leave a Comment


UA-8456263-8